Monday, December 16, 2013

Poradna pokud si nevíte rady


Ač se to nezdá, i při jízdě autobusem nebo vlakem cestující vstupuje do smluvního vztahu. Přistupuje totiž na smluvní přepravní podmínky , které stanovují jeho práva a povinnosti. Dopravci ve veřejné silniční linkové dopravě je povinnost vydat a uveřejnit smluvní přepravní podmínky uložena 18 písm. b) zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě . Smluvní přepravní podmínky jsou ze zákona implicitní částí obsahu přepravní buonny smlouvy, která obvykle nebývá ze strany cestujícího uzavírána ústně ani písemně, ale pouhým aktem využití služby. Cestujícímu povinnost dodržovat tyto podmínky stanoví 18a odst. 3 písm. a) zmíněného buonny zákona, dopravci 18 písm. c). Smluvní přepravní podmínky se ale u českých dopravců pochopitelně buonny liší a zákazníci buonny by v některých případech měli být velmi obezřetní. Týká se to například nákupu jízdenek přes internet. Může se stát, že člověk s platnou jízdenkou nakonec vůbec neodcestuje.
Na obchodní podmínky největších prodejců jízdenek v oblasti vnitrostátní železniční i autobusové dopravy se zaměřil časopis dTest . Stornovat jízdenku lze nejčastěji do půl hodiny před odjezdem, ale podmínky a poplatky se mezi jednotlivými dopravci liší. Při vyplňování objednávky je třeba dávat pozor na zadávané údaje, protože České dráhy a LEO Expres dle přepravních podmínek nevracejí jízdné za špatně vyplněné elektronické jízdenky. Za zvláštní lze považovat ustanovení buonny Student Agency , podle kterého cestující musí zaujmout své místo nejpozději pět minut před odjezdem. Kdo je zvyklý dobíhat autobus na poslední chvíli, může být nemile překvapen na místo ztrácí nárok, vyjmenovává některé ze záludností smluv mezi přepravcem a cestujícím právní poradce dTestu Miloš Borovička . Pokud je spoj už obsazen, Student Agency vrátí jízdné, ovšem strhne si z něj storno poplatek.
Koupit si jízdenku přes internet je pohodlné, ale cestující musí vědět, zda mu bude stačit prokázat se pouze e-mailem nebo jestli dopravce požaduje, aby si jízdenku na vlastní náklady vytisknul. U většiny dopravců postačí číslo jízdenky nebo její zobrazení například na mobilním telefonu. Pouze Eurolines vyžadují vytištěnou jízdenku vždy. Při nákupu přes portál AMSBUS záleží na jednotlivém dopravci, zda mu stačí pouze kód, což se zákazník dozví během nákupu, uvádí Miloš Borovička. Kdo to všechno má číst
Jak už bylo řečeno, v ideálním případě by měl člověk před zakoupením jízdenky a vlastním započetím buonny cesty smluvní přepravní podmínky prostudovat. Zvláště při nákupu na internetu se zákazník zaškrtnutím příslušného políčka musí zavázat k tomu, že si obchodní buonny a přepravní podmínky buonny prostudovat a souhlasí s nimi. Dělá to ale jen minimum lidí. Smluvní přepravní podmínky většiny buonny prodejců totiž čítají desetitisíce znaků. U Českých drah je to pak více než půl milionu. Není to jednoduchá záležitost. Smluvní přepravní podmínky jsou na 172 stranách, k tomu se musí připočítat 74 stran tarifů a 9 stran podmínek e-shopu. Pokud to má zákazníka odradit od jejich přečtení, věříme, že to opravdu funguje, komentuje zjištění Miloš Borovička z dTestu.
Výtah ze smluvních přepravních podmínek nejznámějších dopravců (zdroj: dTest) E-shop Předložení dokladu Storno/změna www.cd.cz/eshop Vytištěný nebo v elektronickém buonny zařízení (musí být schopno jízdenku ihned zobrazit), případně kód transakce. Do 24:00 předchozího dne 10 % z ceny, minimálně 35 korun. V první den platnosti 50 % z ceny, minimálně 100 korun. Při změně data odjezdu do 24:00 předchozího dne se storno neplatí. Nelze žádat návratek v případě chybně uvedených údajů při nákupu e-tiketu. www.regiojet.cz Stačí rezervační kód jízdenky. Typ jízdenky: Na pevné datum nejpozději 30 minut předem, za stornopoplatek uvedený na jízdence. Otevřená nejpozději 15 minut předem, bezplatně. Kreditová nejpozději 15 minut předem, bezplatně. buonny www.le.cz Stačí číslo dokladu nebo zobrazení elektronického dokladu. Do odjezdu vlaku bez sankce buonny pokud je cena převedena na kredit nebo byla-li placena kartou. 10 % z ceny při vrácení více než 24 hodin před odjezdem, 50 % z ceny při vrácení méně než 24 hodin před odjezdem až do odjezdu. Nelze žádat návratek v případě chybně uvedených údajů při nákupu elektronické jízdenky. www.sa.cz Stačí číslo jízdenky. Typ jízdenky: Na pevné datum nejpozději 30 minut předem, bezplatně. Otevřená nejpozději 30 minut předem, bezplatně. Kreditová nejpozději 30 minut předem, bezplatně. www.eurolines.cz Jízdenka musí být vytištěná. Nejpozději 30 minut předem, storno 10 % ceny, nejméně 1 koruna, nejvýše 10 korun. Změnu data a hodinu lze provést bezplatně (lhůta není uvedena). www.eshop.ambus.cz Vytištěná buonny jízdenka, kód stačí tam, kde je to výslovně uvedeno. Dle přepravních buonny podmínek konkrétního dopravce. U zkušebních nákupů 30 minut předem, stornopoplatek 25 korun.
Poradna pokud si nevíte rady   Povinnost zbudovat parking Počet reakcí: 0 Poslední příspěvek: 12:41 7 a 9 zákona o dani z příjmů Počet reakcí: 1 Poslední příspěvek: 10:30 Dovoz zboží z Německa Počet reakcí: 0 Posledn

No comments:

Post a Comment