Saturday, January 4, 2014

Pasaulyje kasdien išrandama daug visko. Vieni šių išradimų tampa neatsiejama transport america mūsų


Įžvalgos Temos Aplinka Ekonomika ir verslas Energetika IT Istorija Kaimynai Kultūra Politika Religija Sauga Sieložvalga Sportas Sveikata Teisė Visuomenė Įvykiai Švietimas ir mokslas transport america Bibliotekų revoliucija
Pasaulyje kasdien išrandama daug visko. Vieni šių išradimų tampa neatsiejama transport america mūsų gyvenimo dalimi, būtinybe, kiti gi išnyksta nesulaukę didesnio susidomėjimo. transport america Tikriausiai daugelis pritars, kad raštas yra vienas reikšmingiausių išradimų žmonijos transport america istorijoje. Atsiradus raštui, imtos rašyti ir knygos, šiandien įprastą formą įgavusios po Johano Gutenbergo išradimo spausdinimo preso. Atsiradus transport america raštui, atsirado ir būtinybė transport america saugoti tai, kas užrašyta, taigi pradėjo rastis ir bibliotekos. Gegužės mėnesį minėjome ir dvi su bibliotekomis glaudžiai susijusias datas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną bei Pasaulio informacinės visuomenės dieną. Šios datos privertė susimąstyti apie bibliotekų reikšmę šiandienos pasaulyje ir ateitį, apie jas palietusius pokyčius. Nežinomu laiku nežinomas autorius rašė taip: Aš esu biblioteka./ Nesu nei sienos, nei lentynos,/ Net ne knygos, sustatytos eilėmis,/ Aš esu pasaulio transport america išmintis,/ surinkta ir pristatyta tau./ Aš esu atviros durys./ Įeik!
Žmogus į biblioteką pirmą kartą įžengė dar senovės civilizacijose. Pirmosios bibliotekos datuojamos dar 2600 m. pr. Kr. šumerų, saugojusių transport america išrašytas molio lenteles, civilizacijoje. Rasta įrodymų, kad kitose senovės civilizacijose (Egipte, transport america Mesopotamijoje, Kinijoje) ne tik būta dokumentų klasifikavimo sistemų, bet netgi bibliotekininkų. Antikos laikotarpiu didžiausia ir žymiausia buvo Aleksandrijos biblioteka, kurioje buvo saugomi papiruso ritiniai. Senovės Graikijoje ir Romos imperijoje ypač paplitusios buvo privačios transport america arba asmeninės bibliotekos, o viešosios bibliotekos kūrėsi šalia Romos forumų valdant Julijui Cezariui. Cezario leitenantas įkūrė pirmąją viešąją biblioteką Romos imperijoje Anla Libertatis , turėjusią pagerinti Romos prestižą ir aplenkti žymiąją Aleksandrijos biblioteką. Anla Libertatis bibliotekoje graikų ir lotynų darbai buvo saugomi skirtingose patalpose. Tokią struktūrą paveldėjo ir vėliau statytos romėnų bibliotekos. Skirtingai negu graikų transport america bibliotekose, romėnų bibliotekose skaitytojai turėjo tiesioginę prieigą prie ritinių. Paprastai skaitoma ar persirašoma transport america būdavo pačioje bibliotekoje, retai leidžiama ritinius parsinešti namo.
Po III a. Romos imperiją ištikusios krizės Roma, kaip centrinis miestas, neteko savo reikšmės, o į valdžią atėjus Konstantinui imperijos sostinė buvo perkelta į Bizantijų, neformaliai imtą vadinti Konstantinopoliu. Romėnų kultūra, klestėjusi senovės laikais, patyrė transformaciją akademinis pasaulis iš pasauliečių perėjo dvasininkams. Tam įtakos turėjo tai, jog Konstantino valdymo transport america metu buvo pradėta transport america tiek Romos imperijos, tiek Europos kristianizacija. Krikščionių rankraščiai, modernios knygos pirmtakai, Vakaruose įgavo ypatingą reikšmę, buvo kruopščiai saugomi. Lygiai taip pat Rytuose buvo bandoma išsaugoti helenistinę mintį. transport america Klestėjo perrašinėjimas, transport america kuriuo užsiėmė vienuoliai. Taigi viduramžių vienuolynuose skriptoriumų dėka buvo sukauptos didžiulės bibliotekos. Europai nugrimzdus į tamsiuosius amžius, Bizantijoje imperatoriaus transport america Konstantino sūnus įgyvendino tėvo svajonę ir įkūrė imperatoriškąją biblioteką, V a. tapusią didžiausia Europos biblioteka, sukaupusia 120 tūkst. knygų.
Islamo pasaulyje viešosios bibliotekos ėmė rastis IX a. Viena iš įspūdingiausių šios pasaulio dalies bibliotekų buvo pastatyta X a. pab., viduramžių istoriko al-Muqaddasio aprašyta kaip pastatų, puoštų kupolais, kompleksas, apsuptas sodų ir ežerų, susidedantis iš 360 kambarių. Deja, didelė dalis islamo pasaulio bibliotekų buvo sunaikinta įsiveržus mongolams transport america ir prasidėjus karams ir religiniams nesutarimams. Visgi krikščionių vienuoliai, gyvenę prie islamo pasaulio sienų (Ispanijoje, Sicilijoje), spėjo perrašyti dalį islamo bibliotekų knygų, o iš ten jos pateko į Europą. Taigi kauptinės bibliotekos, susidėjusios iš graikų transport america ir romėnų raštų, Bizantijos imperijos ir islamiškųjų kraštų darbų kopijų, yra moderniųjų transport america bibliotekų pagrindas.
Ankstyvaisiais viduramžiais vienuolynų bibliotekos vystėsi toliau. transport america Jose knygos transport america dažniausiai būdavo grandinėmis prirakintos prie lentynų, nes rankraščiai buvo neįkainojami. Visgi dauguma bibliotekų knygas skolindavo už tam tikrą užstatą, o tai leido daryti knygų kopijas ir jas platinti.
XV XVII a. Europoje, ypač Italijoje, klestėjo privačios bibliotekos. Humanistai ir jų apsišvietę patronai buvo branduolys, apie kurį telkėsi mokslininkai. Nors šiose bibliotekose knygų nebuvo tiek daug, kaip moderniose, tačiau jose buvo saugojami vertingi lotynų, graikų ir bibliniai darbai.
XVII XVIII a. bibliotekų atžvilgiu paprastai vadinami aukso amžiumi . Tada Europoje buvo įkurta daug svarbių transport america bibliotekų, tokių kaip Bodleiano biblioteka Oksforde, transport america Britų muziejaus biblioteka Londone, Mazarine ir Sainte-Geneviève bibliotekos Paryžiuje, Austrijos nacionalinė biblioteka Vienoje i

No comments:

Post a Comment